Jakthundar

Inom jakt har man alltid använt sig av olika hjälpmedel, och ända sedan den äldre stenåldern har man använt sig av hundar till hjälp när man jagar. De är nämligen utmärkta vapenbröder eftersom de har oerhört bra hörsel och dessutom kan röra sig väldigt snabbt över stora ytor. Dessutom kan de spåra upp vilt i skogen, så som älg eller rådjur. Hundar behöver ofta tränas mycket innan de används i jakt och man kan inte använda sig av vilken hund som helst utan man ska använda sig av en ras som lämpar sig för just jakt. Nästan alla av de svenska hundraserna lämpar sig för jakt.

Om man har en hund med vid jakten är det också viktigt att man har rätt utrustning till den. Man kan behöva en så kallad hundpejl, som är sorts GPS, så att man kan hålla reda på var hunden befinner sig hela tiden. Dessutom är det bra att köpa en skyddsväst till hunden som skyddar den mot eventuella attacker från rovdjur, så som till exempel vildsvin och varg. Det förekommer nämligen att hundar springer iväg ensamma i skogen och stöter på vargar och inte förstår att de är farliga. De tror att de är andra hundar och vill ofta umgås med dem, vilket inte vargarna vill.

Att ha en hund till hjälp vid jakt kan alltså vara en stor fördel. Chansen att hitta ett djur att skjuta är mycket större i och med att de är oerhört skickliga på att spåra upp dem än vad vi människor är. Man bör dock tänka över om man har tid att ta hand om en jakthund. Många jakthundar lämpar sig inte att använda som sällskapsdjur och de kräver väldigt mycket motion. Är man ett helt jaktlag kan det vara bra att skaffa jakthund tillsammans så man är fler som delar på ansvaret.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *