Björnjakt

Tycker man inte att älgar är tillräckligt spännande att jaga så kan man istället ägna sig åt björnjakt. I Sverige är björnjakten dock starkt reglerad och får endast jagas inom vissa områden i Sverige och man behöver en särskild licens från länsstyrelsen. Så har det dock inte alltid varit, ända fram till 1893 var det skottpengar på björn och man fick pengar av staten om man lyckades skjuta en.

Björn kan ätas men behöver undersökas ordentligt innan de tillagas eftersom de ofta innehåller trikiner. I Sverige jagas björn främst utifrån skyddsbehov eftersom björnar kan vara farliga för både boskap och människor. Historiskt har det också varit viktigt med björnjakt eftersom deras päls har kunnat användas på olika sätt. Det kan den än idag, men idag ses det som oetiskt att jaga björn av sådana anledningar.

Tidigare i Sverige var det väldigt hög status att jaga björn, särskilt innan det fanns moderna vapen. Det ansågs som en stor bragd att ha lagt ner en brunbjörn och man fångade dem ofta med bland annat björnsax, som skulle kunna jämföras med en stor råttfälla. En väldigt farlig metod som användes av de riktigt modiga var att man lät björnen attackera en medan man höll ett spjut mot den. En fegare variant var att man sköt björnen då den låg i ide.

Eftersom björnar är särskilt tåliga måste man använda vapen som är särskilt kraftfulla när man jagar dem, detta för att björnen ska avlida direkt och inte behöva lida. Den mest framgångsrike björnjägaren i historien tros vara den finske Bernt Höök som ska ha lyckats fälla hela 234 björnar under sin livstid. Andra framgångsrika björnjägare är bland annat Heman Adolph Falk, Anders Schönberg och Llewellyn Lloyd. Björnar var vanligare i Sverige förr men förekommer främst i allra nordligaste Sverige numera eftersom jakten på dem tidigare var omfattande.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *